Bondage: welk touw is geschikt?

Bondage met touw is heel spannend en populair bij veel mensen. Hoewel het eenvoudig lijkt, komt er een heleboel bij kijken als je het goed wilt aanpakken. Zo speelt het soort touw een belangrijke rol: niet alles is geschikt voor bondagespelletjes en je kunt ook niet elke touwsoort gebruiken voor elk type bondage.

Westerse bondage vs. oosterse bondage

Het eerste waar je tegenaan loopt is het type bondage dat je wilt toepassen. De westerse stijl van bondage is bijvoorbeeld alleen bedoeld om een slaaf vast te zetten, zodat de Meesteres de vrije hand krijgt voor acties als kietelen of spanken.

Japanse bondageDie acties zijn het hoofddoel, terwijl het vastbinden met touw alleen maar een hulpmiddel is. Westerse bondage is niet echt geraffineerd en maakt vaak gebruik van een enkel stuk touw en van knopen die je leert bij scouting.

Bij oosterse bondage gaat het juist om het boeien als kunstvorm. In Japan wordt deze kunst beoefend door meesters die er jaren over doen om een hoge graad van perfectie te bereiken. Japanse bondage moet er vooral elegant en esthetisch uitzien.

Touw voor Japanse bondages mag niet glad zijn, omdat gewerkt wordt met “fricties” in plaats van “gewone” knopen. Fricties houden de boel bij elkaar dankzij de wrijvingskracht van touw tegen touw.

Voor oosterse bondage technieken is daarom geslagen touw nodig. Dit ontstaat door het in elkaar draaien van verschillende strengen natuurlijke vezels tot een touw met een grotere wrijvingsweerstand dan gevlochten touw.

Zoals de naam al zegt worden bij gevlochten touwen de vezels rond een kern van hetzelfde materiaal gevlochten. Dat maakt het egaler dan geslagen touw, zodat het beter geschikt is voor eenvoudige bindtechnieken.

Natuurlijk touw vs. synthetisch touw

In principe heb je te maken met twee touwsoorten: natuurlijke en synthetische. De aard van de bondage is bepalend voor het materiaal van je bondagetouw.

Natuurlijke materialen als katoen, hennep en jute hebben een aanzienlijk lagere trekkracht (het breekpunt) dan synthetisch touw. Een suspension – hangbondage – kun je dan ook beter doen met klimtouw uit polypropyleen of vergelijkbaar materiaal.

Bondage

Sommige natuurlijke touwsoorten, zoals katoen, zijn rekbaarder dan synthetisch touw. Die rekbaarheid maakt het moeilijker om een fatsoenlijke bondage aan te brengen en hem ook zo te houden. Je bondage kan aan de wandel gaan als er te veel rek in het touw zit.

Ook is er een groot verschil in levensduur. Natuurlijk touw gaat ongeveer twee jaar mee voordat je het moet vervangen, terwijl een synthetisch touw bij goede behandeling zo’n vijf jaar mee kan.

Natuurlijk materiaal vraagt ook meer onderhoud dan synthetisch touw, hoewel je ook synthetisch materiaal regelmatig moet wassen uit hygiënische overwegingen.

Een pluspunt van natuurlijke touwsoorten is wel dat ze er een stuk mooier uitzien met hun traditionele en authentieke uitstraling. Bovendien is bijvoorbeeld katoen zachter dan sommige synthetische varianten.

Als je in de gaten houdt waarvoor je de verschillende touwsoorten gebruikt, is er absoluut geen reden om natuurlijke touwtypen aan de kant te schuiven ten gunste van synthetische varianten.

Welk touw kun je voor bondage gebruiken?

Touwsoorten zijn verkrijgbaar in verschillende dikten. Voor de meeste soorten bondages wordt standaard gebruikgemaakt van een dikte van 6 mm. De vuistregel is: hoe langer en hoe steviger een bondage is, hoe dikker het touw moet zijn.

Bij een langdurige en stevige bondage die uren in beslag neemt, kun je beter uitgaan van een dikte van 8 – 10 mm. Die grotere diameter zorgt voor een betere drukverdeling. Kijk wel uit met gewrichten! In en rond gewrichten liggen de zenuwen dicht bij het bot en vlak onder de huid, waardoor de kans op afknellen en daardoor zenuwbeschadiging vrij groot is.

Hieronder staat in het kort even wat gegevens over de meest bekende touwsoorten, inclusief een kleine indicatie waarvoor ze geschikt zijn.

Natuurlijke touwsoorten

  • Katoen: dit materiaal is het meeste in gebruik voor bondage doeleinden. Het is zacht en wordt daardoor vaak gekozen door beginnende bondage liefhebbers. De trekkracht (het breekpunt) van katoen is echter het laagste van alle touwsoorten. Bovendien is het erg rekbaar. Dit touw is niet geschikt voor geavanceerde bondages.
  • Hennep: hennep is de favoriete touwsoort voor Japanse bondage. Het is veel sterker dan katoen en vertoont nauwelijks rek. Het is ook grover dan katoen, dus het is een ideaal materiaal voor een wat ruwere bondage. Hennep moet een aantal keren voorgewassen worden, maar is ook voorgewassen in de handel verkrijgbaar.
  • Jute: jute is iets minder sterk dan hennep. Dit touw is geschikt voor allerlei soorten bondages, omdat het wat zachter is dan bijvoorbeeld hennep. Jute heeft hetzelfde nadeel als hennep: het moet een aantal keren voorgewassen worden.
  • Vlas: gevlochten vlastouw is een goed alternatief voor hennep en jute, maar minder geschikt voor Japanse bondage. Het is vrij sterk, soepel en gaat redelijk lang mee. Dit is meer een touwsoort voor de wat eenvoudige, westerse bondage technieken.

Synthetische touwsoorten

  • Nylon: nylon staat erom bekend dat het gauw brandwonden veroorzaakt als je het snel langs de huid haalt. Misschien levert dat een extra kick op bij een hardhandige bondage, maar dat is toch vaak niet de bedoeling. Nylon voelt aan als katoen, is bijzonder sterk, maar heeft veel last van rek. Nylon kan vervelende snijwonden veroorzaken als het breekt.
  • Voorgerekt polyester: dit is een goede keuze voor allerlei soorten bondages. Het heeft dezelfde eigenschappen als gewoon polyester – soepel, sterk, vochtbestendig – maar door het voorrekken heb je geen last van rek. De 6 mm dikke versie heeft een trekkracht van zo’n 500 kilo, zodat ook geavanceerde bondages – inclusief hangbondages – mogelijk zijn.
  • Polypropyleen klimtouw: dit touw is uitermate geschikt voor hangbondages, omdat het speciaal ontwikkeld is voor bergbeklimmers. Het heeft een wat lagere trekkracht dan polyester, maar kan elk type bondage aan. Het oppervlak van deze synthetische touwsoort is over het algemeen wat gladder, dus wat minder geschikt voor het aanbrengen van fricties.

Elke touwsoort wordt zachter en soepeler door herhaalde wasbeurten met veel wasverzachter. Let er wel op dat veel natuurlijke touwsoorten krimpen, wat al snel zo’n tien procent lengteverlies kan betekenen. Het beste is dan ook om deze soorten touw na elke wasbeurt onder spanning te laten drogen.

Dominante groet,

Helena Bathory

1 reacties op “Bondage: welk touw is geschikt?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Klamed B.V