De term anasyrma wordt verbonden met het oplichten van een rok door vrouwen zonder ondergoed. Het is de bedoeling dat daardoor hun vrouwelijke geslacht zichtbaar wordt.
Eigenlijk is dit een vreemde vorm van exhibitionisme, omdat het niet gericht is op de eigen seksuele opwinding, maar meer bedoeld is als provocatie naar toeschouwers of ‘machten’ van buitenaf.
Anasyrma staat namelijk in verband met bepaalde religieuze rituelen en zelfs met het afweren van kwaad. Ja, ja, wij vrouwen hebben afschrikwekkende machten door dat ding tussen onze benen!
Deze macht wordt het minst vleiend weergegeven door de Romeinse schrijver en natuurhistoricus Plinius de Oudere. Hij claimde dat naakte, menstruerende vrouwen hagelstormen, wervelwinden en bliksem konden verjagen. Alles wat ze aanraakten werd zuur, inclusief wijn en vlees.
Zaad zou steriel worden en planten zouden verwelken. Als menstruerende vrouwen naakt door het veld liepen, vielen rupsen, wormen en torren van korenaren en zelfs als ze niet menstrueerden, konden ze een storm op zee tot bedaren brengen als ze zich uitkleedden.
Volgens de verhalen kunnen vrouwen hiermee zelfs vijanden verslaan, want vrouwen in Ierland en China lichtten hun rokken op om vijanden weg te jagen.
In The Irish Times van 23 september 1977 staat zelfs een reportage over een vrouw die een potentieel gewelddadige situatie met meerdere mannen afwendde door haar vagina te tonen aan de aanvallers!
Door heel Ierland heen vind je trouwens beeldjes van de Sheela-na-Gig. Dit soort beeldjes geven een vrouwenfiguur weer met een wijd opengehouden vulva.
Deze beeldjes werden geplaatst op kerken en kastelen om kwaad af te weren. Je vindt dit soort verhalen over de hele wereld terug. Zou het stiekem gewoon een truc van mannen zijn om naar vrouwen te kunnen gluren?
De folklore uit de Balkan kent ook leuke verhalen over anasyrma. Hier renden vrouwen als het te veel regende de velden in, waarna ze hun rokken optilden om de goden angst aan te jagen en zo een eind te maken aan de regen.
De achtergrond is het idee dat vrouwen leven kunnen geven, maar het ook kunnen nemen. Zelfs in deze moderne tijd bestaat in sommige delen in Afrika nog het idee dat vrouwen door zich uit te kleden een vloek kunnen afroepen over een man.
Dat gebeurt alleen in de meest extreme omstandigheden. Een man die door zo’n vloek getroffen wordt, is dood voor zijn omgeving. Niemand kookt er dan nog voor hem, hij kan niet meer trouwen, niemand praat meer met hem of zal meer iets bij hem kopen.