Misschien heb jij die situatie ook weleens meegemaakt. Eigenlijk is de relatie doodgebloed, maar hij sleept zich nog steeds voort omdat geen van beiden de knoop wil doorhakken. Nog moeilijker wordt het als jij het onderhand wel mooi vindt, maar je partner dat nog niet doorheeft.
Dan kun je uit sleur in die onbevredigende situatie blijven hangen of je kunt je partner duidelijk proberen te maken hoe het leven in elkaar zit. Dat ‘duidelijk maken’ vormt echter vaak een probleem. Als jouw partner helemaal niet vindt dat het over is, moet je kristalhelder zijn. Het kwartje moet vallen, anders kun je problemen verwachten.
Het slechte nieuws is dat een subtiele en vage aanpak niet helpt als je partner het idee heeft dat jij lijdt aan een tijdelijke verstandsverbijstering.
Het kan zijn dat hij of zij hoop blijft houden op een ‘bekering’ in de toekomst. Als je niet oppast, wordt daardoor een nieuwe stalker geboren.
Het goede nieuws is dat je een heleboel problemen kunt vermijden door volkomen eerlijk en keihard je partner aan het verstand te peuteren hoe de situatie ligt.
Die hardheid biedt geen garantie dat je oude vlam niet toch je nieuwe stalker wordt, maar de kansen daarop zijn heel wat minder groot dan bij de softe aanpak. Hieronder tref je tips aan hoe je het moet aanpakken om iemand de bons te geven.
Dumpen: de basisregels
Het is voor niemand gemakkelijk om de partner met wie je al een tijdje omgaat, te dumpen. Daarom is het verstandig om dat op een goede, doordachte manier te doen. Daarvoor zijn een aantal basisregels te geven die jou in de meeste gevallen helpen bij dit moeilijke onderwerp.
Denk er goed over na
Een knipperlichtrelatie is aardig voor de korte termijn, maar zal op de lange duur steeds moeilijker worden. Je moet voor jezelf heel duidelijk hebben of je wel of niet wilt kappen. Als je eenmaal een beslissing genomen hebt, houd je daar dan ook aan, anders geef je een verkeerd signaal af.
Blijf kalm
Alleen kalmte kan je redden als je een relatie verbreekt. Laat zien dat je stevig in je schoenen staat en dat je vastbesloten bent. Praat langzaam en denk eerst na voor je wat zegt.
Het belangrijkste is om te laten zien dat je oprecht en realistisch bent. Gaat je partner schreeuwen en onbeheerst reageren? Zorg dan dat jíj rustig blijft. Niemand vindt het prettig om gedumpt te worden, maar als het uit de hand dreigt te lopen, ga dan weg.
Kies een openbare plaats
De beste plaats om de rampboodschap te brengen is een gedeeltelijk openbare plaats, zoals een restaurant. In veel gevallen helpt dat om uitbarstingen of knallende ruzies te voorkomen.
Bovendien geeft dat voldoende privacy om te praten. Wees ook niet kinderachtig en betaal de volledige rekening. Dat is het minste wat je kunt doen als je iemand in een restaurant vertelt dat het voorbij is.
Houd een tijdslimiet aan
Hoewel het misschien verleidelijk is om te blijven praten over wat er allemaal mis is gegaan, is het daar nu niet de tijd voor. Houd deze nare gebeurtenis kort maar krachtig.
Bereid je praatje voor als dat voor jou werkt. Verzin een andere afspraak na de tijd die je hebt uitgetrokken voor het brengen van de boodschap. Dat klinkt een beetje wreed, maar het is veel pijnlijker als het hele gebeuren zich eindeloos blijft voortslepen.
Houd het persoonlijk
Iemand de bons geven via de telefoon, e-mail of een sms-berichtje is zonder meer smakeloos. Uit het leven van die ander verdwijnen zonder iets te zeggen is helemaal schofterig.
Dat is heel unfair naar de ander toe. Tenslotte wil jij dat ook niet, dus doe dat ook een ander niet aan. Je ex-partner heeft recht op een nette afsluiting en op een antwoord op zijn of haar vragen.
Zorg voor een plan
Vooral voor mensen die verwikkeld zijn in een meer diepgaande relatie, zoals een getrouwd stel of partners die bij elkaar wonen, moet je een plannetje klaar hebben.
Werk een voorstel uit voor de toekomstige woonsituatie, verhuizing, kosten, huisdieren, enzovoorts. Plan wat je gaat zeggen als je de onheilsboodschap brengt.
Zeg niet…
Het is heel gemakkelijk om je te verschuilen achter allerlei clichés als jij jezelf in de hoek gedrukt voelt. Degene met wie je breekt, zal dat niet kunnen waarderen. Wat erger is: hij of zij kan daardoor hoop blijven houden en taaraa! Je stalker is geboren! Zeg daarom niet:
- ‘Het ligt niet aan jou, maar aan mij.’
- ‘Zullen we vrienden blijven?’
- Het allerergste is natuurlijk: ‘Kunnen we nog seks hebben?’
Je kunt zelf verder wel bedenken welke andere uitspraken niet echt handig zijn…
Gebruikelijke reacties bij dumpen
Een afgewezen persoon kan verschillende reacties hebben:
- Vragen stellen. Geef eerlijk en met gevoel antwoord op vragen. Houd je antwoord kort, anders houden de vragen nooit op.
- Emotioneel reageren. Je kunt troost bieden, maar laat je nooit manipuleren in een situatie waarin je de breuk terugdraait.
- Argumenteren en venijnig uithalen. Probeer niet terug te schoppen of je gelijk te halen. Het is voorbij en het heeft geen zin om er verder over te discussiëren.
- Bedelen. Zeg dat hij of zij moet stoppen met smeken en herhaal dat je beslissing definitief is.
- Neem afstand. Neem hierna op geen enkele manier meer contact op met je ex. Voor allebei is het gemakkelijker als er weinig tot geen contact is. Hierdoor krijgen jullie beiden de gelegenheid om tot een afsluiting te komen. Bovendien is het gemakkelijker om eventueel stalkgedrag van je ex te herkennen als dat niet vertroebeld wordt door eigen contacten. Je wil immers niet een stalker voor het leven.